Skip to content Skip to main navigation Skip to footer
Acordat 2008

Alexandru Jurcan

Cetățean de onoare

Acordat 2006

Hajdu Zoltan

Cetățean de onoare

Acordat 2011

Éger Eniko Noemi

Cetățean de onoare

Acordat 2008

Ioan Perțe

Cetățean de onoare

Acordat 2005

Vasas Samuilă

Cetățean de onoare

Acordat 2005

Nicolae Șteiu

Cetățean de onoare

Acordat 2014

Pușcaș Dorel

Cetățean de onoare

Acordat 1998

Hanspeter Adank

Cetățean de onoare

Acordat 2019

Lucian Matiș

Cetățean de onoare

Acordat 2010

Ioan Remulus Toadere

Cetățean de onoare

Lucian Matiș (1960-1989)

erou-martir al revoluţiei din 1989 de la Cluj-Napoca

S-a născut la 27 septembrie 1960 în localitatea Poiana Horea din Munţii Apuseni, a locuit în Huedin însă gimnaziul şi studiile liceale le-a urmat la Liceul de Arte Plastice „Romul Ladea” din Cluj-Napoca. A absolvit Institutul de Arte Plastice din Cluj-Napoca fiind un student apreciat de profesorii săi, terminând facultatea cu nota maximă.

Profesional, după două scurte stagii la Dorohoi şi la Turda, a fost angajat la Atelierul de Pictură Ceramică din Cluj-Napoca. Lucian Matiș nu s-a aflat întâmplător în faţa Librăriei Universităţii pe 21 decembrie 1989, el fiind printre cei care au declanşat revoluţia la Cluj-Napoca, jertfindu-şi viaţa. Ca recunoştinţă din partea clujenilor, numele lui Lucian Matiş se regăseşte astăzi gravat pentru nemurire în Piaţa Unirii, pe clădirea Institutului de Arte Plastice, în Cimitirul Eroilor, iar o stradă îi poartă numele.

În decembrie 2019, la împlinirea a 30 de ani de la izbucnirea revoluției din anul 1989, Consiliul Local Huedin i-a acordat titlul de Cetățean de Onoare Post-Mortem al Huedinului.

Ioan Remulus Toadere (1939-2010)

S-a născut la 7 octombrie 1939 în satul Finciu, comuna Călăţele. În anul 1964 a absolvit Facultatea de Matematică – Mecanică, secţia matematică-fizică, iar din anul 1967 a devenit profesor la liceul din Huedin de unde a și ieșit la pensie în anul 2002. A pregătit cu conştiinciozitate generaţii de elevi și s-a implicat în viaţa civică a urbei, ocupând funcţia de consilier local în perioadele 1996-2000 şi 2008-2010.

Pentru toată activitatea, în luna ianuarie 2010, i s-a decernat titlul de cetăţean de onoare post mortem al Huedinului.

Éger Eniko Noemi

S-a născut la data de 6 noiembrie 1976 în Huedin. Între anii 1995-1999 a urmat cursurile Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca. În 1999 a fost tehnician la Clubul Sportiv Şcolar „Invincibilii” din cadrul Clubului Copiilor Huedin, iar între anii 2006-2013 a activat ca profesor de educaţie fizică şi sport la Şcoala Gimnazială Căpuşu Mare.

Din anul 2013 funcţionează ca profesor de sport – specialitatea judo – la Clubul Copiilor Huedin, la Cercul de Judo. Ca sportivă de performanţă a fost legitimată la Asociaţia Sportivă „Forestierul” Huedin, Clubul Sportiv Şcolar „Invincibilii” Huedin şi la Clubul Sportiv Municipal Cluj-Napoca şi a făcut parte din lotul naţional de judo al României. A fost campioană națională și medaliată la campionate internaționale de judo. În anul 2011, având în vedere rezultatele obţinute la judo, Consiliul Local al oraşului Huedin i-a acordat titlul de cetăţean de onoare.

Ioan Perțe

S-a născut la data de 29 aprilie 1948 în satul Nearşova, comuna Izvoru Crişului, judeţul Cluj. A urmat cursuri universitare între anii 1976-1979 la Facultatea de Istorie şi Filosofie din Cluj-Napoca, Secţia Educaţie Fizică, Specializarea Judo, iar în anul 1980 a absolvit Institutul de Educaţie Fizică şi Sport Bucureşti – specialitatea Judo obţinând categoria a II-a de antrenor de judo. Din anul 1992 a obţinut licenţa la Academia Naţională de Educaţie Fizică Bucureşti – specialitatea Judo. Activitatea de performanţă ca antrenor de judo a început-o în anul 1983 ca urmare a înfiinţării la Huedin a unei secţii de judo din cadrul Casei Pionierilor şi Şoimilor Patriei Cluj-Napoca. În anul 1984 a pus bazele unei secţii de judo în cadrul Asociaţiei Sportive „Forestierul” Huedin, iar din anul 1992 activitatea de judo de la Huedin s-a desfăşurat la Clubul Sportiv Şcolar „Invincibilii” Huedin. Între anii 1983-1999 şi 2003-2013 a funcţionat ca profesor de sport şi antrenor la Clubul Copiilor Huedin. În anul 1995 şi-a susţinut gradul didactic I în învăţământ, iar în anul 2000 a obţinut categoria I de antrenor dela judo. A fost director la Clubul Copiilor Huedin (1992-1999) şi de secretar al Federaţiei Române de Judo (1999-2003, iar în anul 2001 a participat din partea Ministerului Tineretului şi Sportului la Olimpiada Francofoniei care s-a desfăşurat la Ottawa în Canada.

În anul 2008, având în vedere activitatea profesională deosebită a profesorului Ioan Perţe pe linie sportivă ca antrenor de judo, acesta a primit din partea Consiliului Local Huedin titlul de cetăţean de onoare al oraşului.

Alexandru Jurcan

S-a născut la 15 iulie 1948 în satul Dârja, judeţul Cluj. A absolvit Liceul „Petru Maior” din Gherla, apoi a urmat cursurile Facultăţii de Litere din Cluj-Napoca. Şi-a început cariera didactică la şcoala din Ciucea. Ca profesor la Liceul Teoretic „Octavian Goga” a obţinut gradul I, iar în anul 2009 şi-a susţinut doctoratul în filologie cu lucrarea „Paroles et images”. A debutat literar în revista „Echinox” cu povestirea „Etajele lui Tacu”. Debutul editorial în volum a fost în anul 1997 cu volumul „Printre iubirile altora”.  A colaborat cu revistele Tribuna, Steaua, Vatra, Axioma, Orient Latin, Arc-en-ciel, Echinox, Glasul, Discobolul, Excelsior, Dilema, Aurora, Argeş, Cafeneaua Literară, Saltimbanques (Nantes, Franţa), Oraşul, Verso, Familia, Baadul literar, Saeculum, Vatra Veche şi este prezent cu diverse materiale în numeroase antologii. A publicat mai multe volume de versuri şi proză („O decapitare nocturnă” (roman), „Rană albastră” (versuri bilingv român-francez), „Un câine legat la poarta raiului” (versuri bilingv), „Cocoşul şi Cocoaşa” (roman comic, două ediţii), „119” (versuri în franceză), „Cei rămaşi pe pământ” (roman), „Şobolani bine educaţi” etc). A tradus volumele „Viaţa lui Moise”, de Grigorie de Nyssa şi varianta franceză a volumului „Boeme” de Marcel Mureşeanu. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj, fiind distins cu o serie de premii literare. Are o bogată activitate ca regizor şi scenarist al trupei de teatru francofon „Assentiment” de la Liceul Teoretic „Octavian Goga” Huedin cu care u aceasta a pregătit zeci de piese („Le Petit Prince”, „Accent grave”, „Fables”, „Des rats bien eduqués”, „ Dracula mon amour” etc.). A participat cu trupa de teatru la festivaluri şi turnee în ţară  reprezentând România şi implicit Huedinul şi pe scene din Istanbul, Poznan, Pecs, Napoli, Viena, Stuttgart, Brno, Ankara, Roche-sur-Yon, Brest, Gand, Huesca, Tarascon, Sorrento, Landerneau, Veghel, și Belgrad. Statul francez l-a distins cu „Palmes Académiques” pentru merite în promovarea francofoniei.

Pentru contribuţia adusă la promovarea culturală a oraşului Huedin în anul 2008 a fost distins cu titlul de cetăţean de onoare al oraşului Huedin.

Hajdu Zoltan

S-a născut în Budapesta la 30 aprilie 1943, unde şi-a făcut şi studiile. Licenţiat în teologie reformată, a slujit ca preot în mai multe localităţi (Cece, Igar), iar din 1979 a slujit ca preot al oraşului Enying. Între anii 1990-1998 a fost membru al Parlamentului Ungariei, apoi între anii 1998-2000 viceprimar al  oraşului Enying contribuind direct la actul înfrăţirii acestuia, în anul 1999, cu Huedinul. Și-a adus contribuţia la stabilirea legăturilor de colaborare şi înfrăţire dintre oraşul Enying (Ungaria) cu Huedinul, fapt pentru care, în anul 2006, a primit titlul de „Cetăţean de onoare al oraşului Huedin”.

Vasas Samuilă (1927-1997)

S-a născut în 14 iulie 1927 în localitatea Benţid, judeţul Harghita, a urmat şcoala elementară în Cristuru Secuiesc, Liceul Pedagogic la Târgu-Mureş și cursurile Facultăţii de Biologie şi Ştiinţe Naturale din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca. În anul 1954 a ocupat funcţia de inspector pentru raionul Huedin, iar în anii 1955-1987 a predat biologia la liceul din Huedin fiind și director adjunct între anii 1978-1987.  A publicat zeci de articole în diferite reviste precum şi mai multe cărţi, din care patru de specialitate şi cinci de etnografie, axate pe zona Călata. A fost un animator al vieţii cultural-sportive din Huedin, a reuşit să reeditarea revistei „Kalotaszeg” din anul 1990 şi a contribuit la constituirea asociaţiilor „Pro Kalotaszeg” şi „Kós Károly”. În anul 2005, Consiliul Local Huedin i-a decernat titlul de cetăţean de onoare post-mortem al oraşului Huedin.

Nicolae Șteiu

S-a născut la 5 decembrie 1935 în satul Petreşti, comuna Mintiu Gherlii, jud. Cluj, a absolvit Şcoala Normală de Băieţi Gherla în anul 1953 (din 1948 Şcoala Pedagogică de Băieţi), A absolvit Facultatea de Fililogie-Istorie din Cluj, secţia Istorie, apoi a devenit dascăl la Huedin.  A fost profesor și director al Liceului din Huedin între anii 1959-1965 și 1968-1979. A publicat zeci de articole de specialitate numeroase cărți monografice ale unor comune din zona Huedinului. Lucrarea „De sufletul Iancului” a avut un ecou deosebit, obţinând „Certificate of Appreciation 1995” din partea „International Association of Romanian Writters & Artists” cu sediul în Washington D.C. A contribuit la realizarea monografiilor video ale comunelor din zona Huedinului. La împlinirea în anul 2005 a vârstei de 70 de ani, drept recunoaştere a contribuţiei adusă la dezvoltarea culturală a Huedinului, i s-a decernat titlul de cetăţean de onoare al oraşului Huedin.

Paul Indrault

Paul Indrault, primarul localităţii Manthelan din Franța,  fost promotorul relațiilor de înfrățire între Consiliul Municipal din Manthelan/Franţa Huedinul. După Revoluția din Decembrie 1989, în aprilie 1990, a fost semnată o „Chartă de prietenie” între cele două localităţi, iar mai apoi s-a înființat „Clubul Cultural Român-Francez” la Huedin şi „Solidaritatea franco-română” la Manthelan. În 1993, la Huedin, respectiv 1994, la Manthelan, s-au semnat acte de înfrăţire între cele două comunități. Pentru iniţierea relaţiilor cu Huedinul, a fost declarat cetăţean de onoare al oraşului Huedin în anul 2000.

Adrian Bronnimann

Vicepreşedinte al fundaţiei „Verein für Kranke und Bedrängte in Rumänien”, colaborator al lui Hanspeter Adank, a contribuit alături de acesta la intensificarea relaţiilor de prietenie româno-elveţiene. A fost declarat cetăţean de onoare în 10 august 1998.

Hanspeter Adank

S-a născut la 23 februarie 1942 în localitatea Fläsch, cantonul Graubünden. A înfiinţat în anul 1994 o fundaţie umanitară în Elveţia, Hilfe für Rumänien, devenind preşedinte al acesteia. A acordat sprijin Spitalului Orăşenesc din Huedin prin renovarea bucătăriei și modernizarea spălătoriei. A sprijinit substanţial Şcoala Generală (azi Liceul Tehnologic „Vlădeasa“ Huedin), Grădiniţa „Prichindeii Veseli“ şi Liceul Teoretic „Octavian Goga“. A înfiinţat în România o fundaţie umanitară Hilf-Ro, cu scopul de a realiza alte proiecte umanitare în condiţii optime. Este cetăţean de onoare al orașului Huedin din anul 1998.

Pușcas Dorel (1953-2016)

S-a născut în localitatea Brăteni, Comuna Sânmihaiul de Câmpie, judeţul Bistriţa Năsăud, fiind primul din cei cinci copii ai lui Teodor şi Victoria. A urmat clasele I-IV în Brăteni, clasele V-VIII în Stupini şi clasele IX-XII la Liceul Teoretic din comuna Sărmaşu din judeţul Mureş. Între anii 1974-1978 a urmat cursurile Institutului Teologic din Sibiu susţinându-şi licenţa cu lucrarea „Academiile domneşti din Bucureşti şi Iaşi“. În anul 1979 a fost hirotonit preot şi numit paroh în Parohia Mănăşturul Românesc din Protopopiatul Ortodox Huedin. Între anii 1990-2010 a deţinut funcţia de Protopop de Huedin servind din anul 2010 ca preot paroh la Parohia Huedin III. În amul 1990 a avut iniţiativa de a ridica Troiţei din centrul oraşului Huedin și a  îndeplinit calitatea de consilier local în legislaturile 1992-1996 şi 2000-2004 (doar pentru o scurtă perioadă din acest mandat). A iniţiat schimbarea denumirii străzii Armata Roşie în strada Protopop Aurel Munteanu, iar în anul 1997 a iniţiat reeditarea revistei „Glasul Moţilor“ care s-a numit mai apoi „Glasul“. În anul 2000 a reuşit ridicarea statuii Protopopului Aurel Munteanu în incinta Protopopiatului Ortodox Român Huedin și a contribuit la amplasarea, în faţa sediului Poliţiei Oraşului Huedin, a bustului gardianului Nicola Gheorghe. În anul 2001 a pus bazele Fundaţiei Cultural Filantropice „Protopop Aurel Munteanu“ și a fondat Clubul Rotary Huedin în anii 2002-2003 fiind preşedinte al acestuia. A înfiinţat la Huedin în anul 2003 „Frăţia Ortodoxă Română“ organizând acţiuni caritabile, iar din anul 2007 a pus bazele unei cantine sociale prin intermediul Fundaţiei Cultural Filantropice „Protopop Aurel Munteanu“. A publicat articole în revistele „Glasul Moţilor“, „Glasul“, „Renaşterea“, „Tribuna“ etc. Dintre distincţiile religioase primite, şi nu au fost puţine, cea mai însemnată a fost „Crucea Transilvană pentru clerici“, din partea Mitopolitului Clujului, Crişanei şi Maramureşului, cu ocazia inaugurării noului sediu protopopesc din Huedin în anul 2012 recunoscându-i-se astfel meritele pentru misiunea sa preoţească

Ca o recunoaștere a meritelor sale, Consiliului Local Huedin i-a acordat în anul 2014 Titlul de „Cetăţean de Onoare al oraşului Huedin“ , iar în anul 2016 a aprobat schimbarea denumirii Străzii Stejarului în Strada Prot. Dorel Pușcaș.

Tranducere
Sari la conținut